dimarts, 29 de desembre del 2009

Blog i Blogosfera

Un BLOG, és un lloc web, periòdicament actualitzat que recopila cronològicament textos o articles d'un o diversos autors, apareixen primer el més recent, on el autor conserva sempre la llibertat de deixar publicat el que crea pertinent.
Habitualment, en cada article d'un bloc, els lectors poden escriure els seus comentaris i l'autor donar-los resposta, de manera que és possible establir un diàleg. No obstant és necessari precisar que aquesta és una opció que depèn de la decisió que prengui al respecte l'autor del bloc, ja que les eines permeten dissenyar blogs als quals no tots els internautes o fins i tot cap puguin participar. L'ús o tema de cada bloc és particular, n'hi ha de tipus personal, periodístic, empresarial o corporatiu tecnològic, educatiu, polítics, personals (Contingut de tot tipus), etc.
Hi ha una sèrie d'elements comuns a tots els blocs:
  • Comentaris: Mitjançant un formulari es permet, a altres usuaris de la web, afegir comentaris a cada entrada, podent se generar un debat al voltant dels seus continguts, a més de qualsevol altra informació.
  • Enllaços : Una particularitat que diferència als weblogs dels llocs de notícies és que les anotacions solen incloure múltiples enllaços a altres pàgines web
  • Enllaços inversos:En alguns casos les anotacions o històries permeten que se'ls faci trackback; un enllaç invers (o retroenllaç) que permet, sobretot, saber que algú ha enllaçat la nostra entrada, i avisar a un altre weblog que estem citant una de les seves entrades o que s'ha publicat un article relacionat. Tots els trackbacks apareixen automàticament a continuació de la història, juntament amb els comentaris, però no sempre és així.
  • Fotografies i vídeos: És possible a més afegir fotografies i vídeos als blocs, al que se l'ha anomenat fotoblogs o videoblogs respectivament.
  • Redifusió: Una altra característica dels weblogs és la multiplicitat de formats en els que es publiquen. A part de HTML, solen incloure algun mitjà per redifundir, és a dir, per poder llegir-los mitjançant un programa que pugui incloure dades procedents de molts mitjans diferents. Generalment, per a la redifusió, s'usen fonts web en format RSS o Atom.
    Haig de dir que a nivell educatiu, dóna a les activitats un sentiment social, de compartir coneixement, fomentant el debat, l'anàlisi i la reflexió.

BLOGOSFERA , és el terme sota el qual s'agrupa la totalitat de weblogs. Com que els blocs estan connectades mitjançant enllaços, comentaris, històrics i referències han creat i definit la seva pròpia cultura. Podem considerar Blogosfera com un sistema virtual, en el qual s'estableixen comunitats de weblogs, categoritzats temàticament o per perfils d'interès.
Mentre que els blocs per si mateixos són només un format en la web, La interconnexió d'aquests és un fenomen social: en veure'ls com un tot es poden determinar clarament tendències, gusts, popularitat de llocs, objectes, productes, música, pel lícules, llibres, com si fos un ens col.lectiu.


BLOGOSFERA EDUCATIVA: Dins de la blocosfera hi ha la blocosfera educativa que és una eina que incrementa les possibilitats de comunicació alhora que afavoreix l'activitat dels alumnes, imprescindibleper a la construcció dels seus coneixements. També fomenta la interacció, tant entre els alumnes com entre alumnes i el professor. finalment, els blogs obren el que corre a l'aula a la resta de la societat.
També gràcies a la blocosfera educativa, estàs educant als futurs joves davant la realitat d'avui en dia.
per altra banda, dins de la blocosfera educativa podem trobar diferents tipus de blocs en funció de la utilitat i dels objectius que es fixen. Hi ha els blocs de centre, de l'aula, de l'alumne, del professor o un bloc de tallers i cursos de formació, entre altres.

La informació le tret dels apunts de classe , del blog de l'assignatura i de la Viquipèdia Blog i Blogosfera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada