dimecres, 30 de desembre del 2009

Territori


El dia 1 de desembre l’Àurea i jo vam fer la presentació del treball Territori.
L’exposició estava plantejada per a dues assignatures que pertanyen al mateix blog: “Comunicació oral, escrita i digital” i “Gestió de la informació i TIC”.
Ens va ser difícil triar el tema, finalment ens vam decidir per Canaletes, doncs buscàvem un tema que fos conegut per tothom.
El treball a casa ens ha estat fàcil i agradable, totes dues volíem fer un bon treball i el fet de preocupar-nos per l’exposició ens va motivar a portar una bona preparació prèvia.
Vam fer servir un PowerPoint per l’exposició, que incloïa: imatges modificades amb el GIMP, so amb l’Audacity, vídeos elaborats amb el Movie Maker. També vam introduir links del Google maps i del TMB.
Al principi de l’exposició estàvem molt nervioses i fins que no portàvem una estona no ens vam tranquil·litzar, després l’exposició ja va continuar amb normalitat.
La valoració del treball realitzat, en general és molt bona. Vam fer un bon equip i vam treballar molt a gust. Ens vam entendre bé en tot moment i això ens va ajudar a fer un bon treball.

dimarts, 29 de desembre del 2009

Web 2.0

La Web 2.0 és la representació de l'evolució de les aplicacions tradicionals cap a aplicacions web enfocades a l'usuari final.
La Web 2.0 és la transició que s'ha donat d'aplicacions tradicionals cap a aplicacions que funcionen a través del web enfocades a l'usuari final. Es tracta d'aplicacions que generin col·laboració i de serveis que reemplacin les aplicacions d'escriptori.
És una etapa que ha definit nous projectes a Internet i és preocupant per oferir millors solucions per a l'usuari final. Molts asseguren que hem reinventat el que era l'Internet, altres parlen de bombolles i inversions, però la realitat és que l'evolució natural del medi realment ha proposat coses més interessants com ho analitzem diàriament en les notes d’actualitat.
I és que quan el web va iniciar, ens trobàvem en un entorn estàtic, amb pàgines en HTML que patien poques actualitzacions i no tenien interacció amb l'usuari.
Però per entendre d'on ve el terme de Web 2.0 hem de remuntar al moment que Dale Dougherty d' O'Reily Media utilitzar aquest terme en una conferència en què va compartir una pluja d'idees al costat de Craig Cline de MediaLive. En aquest esdeveniment es parlava del renaixement i evolució de la web. Constantment estaven sorgint noves aplicacions i llocs amb sorprenents funcionalitats.
Tota aquesta informació le trobat en aquesta pàgina, però bàsicament a tot arreu és la mateixa i ja s'entén.

També he trobat un video al YouTube on explica una mica aquesta revolució social d'internet.

Aquest video de YouTube anomenat " La revolución social de Internet"le publicat copian l'enyaç (Insertar) on hi ha el codi que he copiat/enganxat a la finestra d'edició HTML.

És un video molt interessant, perquè explica la evolució de la Web 1.0 a la Web 2.0. així doncs per fer un breu resum direm que ha evoluconat de tal manera que ningú té l'accés restringit i que tothom pot accedir a la web, opinar i publicar.

Blog i Blogosfera

Un BLOG, és un lloc web, periòdicament actualitzat que recopila cronològicament textos o articles d'un o diversos autors, apareixen primer el més recent, on el autor conserva sempre la llibertat de deixar publicat el que crea pertinent.
Habitualment, en cada article d'un bloc, els lectors poden escriure els seus comentaris i l'autor donar-los resposta, de manera que és possible establir un diàleg. No obstant és necessari precisar que aquesta és una opció que depèn de la decisió que prengui al respecte l'autor del bloc, ja que les eines permeten dissenyar blogs als quals no tots els internautes o fins i tot cap puguin participar. L'ús o tema de cada bloc és particular, n'hi ha de tipus personal, periodístic, empresarial o corporatiu tecnològic, educatiu, polítics, personals (Contingut de tot tipus), etc.
Hi ha una sèrie d'elements comuns a tots els blocs:
  • Comentaris: Mitjançant un formulari es permet, a altres usuaris de la web, afegir comentaris a cada entrada, podent se generar un debat al voltant dels seus continguts, a més de qualsevol altra informació.
  • Enllaços : Una particularitat que diferència als weblogs dels llocs de notícies és que les anotacions solen incloure múltiples enllaços a altres pàgines web
  • Enllaços inversos:En alguns casos les anotacions o històries permeten que se'ls faci trackback; un enllaç invers (o retroenllaç) que permet, sobretot, saber que algú ha enllaçat la nostra entrada, i avisar a un altre weblog que estem citant una de les seves entrades o que s'ha publicat un article relacionat. Tots els trackbacks apareixen automàticament a continuació de la història, juntament amb els comentaris, però no sempre és així.
  • Fotografies i vídeos: És possible a més afegir fotografies i vídeos als blocs, al que se l'ha anomenat fotoblogs o videoblogs respectivament.
  • Redifusió: Una altra característica dels weblogs és la multiplicitat de formats en els que es publiquen. A part de HTML, solen incloure algun mitjà per redifundir, és a dir, per poder llegir-los mitjançant un programa que pugui incloure dades procedents de molts mitjans diferents. Generalment, per a la redifusió, s'usen fonts web en format RSS o Atom.
    Haig de dir que a nivell educatiu, dóna a les activitats un sentiment social, de compartir coneixement, fomentant el debat, l'anàlisi i la reflexió.

BLOGOSFERA , és el terme sota el qual s'agrupa la totalitat de weblogs. Com que els blocs estan connectades mitjançant enllaços, comentaris, històrics i referències han creat i definit la seva pròpia cultura. Podem considerar Blogosfera com un sistema virtual, en el qual s'estableixen comunitats de weblogs, categoritzats temàticament o per perfils d'interès.
Mentre que els blocs per si mateixos són només un format en la web, La interconnexió d'aquests és un fenomen social: en veure'ls com un tot es poden determinar clarament tendències, gusts, popularitat de llocs, objectes, productes, música, pel lícules, llibres, com si fos un ens col.lectiu.


BLOGOSFERA EDUCATIVA: Dins de la blocosfera hi ha la blocosfera educativa que és una eina que incrementa les possibilitats de comunicació alhora que afavoreix l'activitat dels alumnes, imprescindibleper a la construcció dels seus coneixements. També fomenta la interacció, tant entre els alumnes com entre alumnes i el professor. finalment, els blogs obren el que corre a l'aula a la resta de la societat.
També gràcies a la blocosfera educativa, estàs educant als futurs joves davant la realitat d'avui en dia.
per altra banda, dins de la blocosfera educativa podem trobar diferents tipus de blocs en funció de la utilitat i dels objectius que es fixen. Hi ha els blocs de centre, de l'aula, de l'alumne, del professor o un bloc de tallers i cursos de formació, entre altres.

La informació le tret dels apunts de classe , del blog de l'assignatura i de la Viquipèdia Blog i Blogosfera

Portàtils a les aules


Els portàtils a les aules és una segona part d'un exercici pràctic de treball col.laboratiu. Aqui hem utilitzat el Google docs, realitzant una presentacó a partir de l'índex que vam realitzar anteriorment amb grup amb el Google docs.

Aquesta és la presentació que vam fer sobre els portàtils a les aules:


En definitiva, gràcies al Google docs m'ha permés fer una presentació en grup sense estar reunits físicament els components del grup. També pensu que el treball col.laboratiu és un gran aprenentatge per a tots nosaltres si hi ha una bona col.laboració. A més haig de dir que aquest sistema és molt eficaç i guanyes molt de temps.

ENCARTA

El dijous, 12 de Novembre vam presentar en grup el Treball d'ENCARTA davant la classe i per fer-ho, ho vam presentar amb una presentació de google docs.
Els components del grup erem l'Àurea Martínez, Laura Rabell, Laura Zamora i jo.
Aquest és un treball que consistia en remanar una mica el programa que haviem escollit "ENCARTA" i fer-ne una presentació:



Encarta ha estat durant molt de temps l'enciclopèdia digital més venuda del món. Hi ha una versió en línia de Encarta a la web amb contingut de visualització limitada (es pot pagar una subscripció mensual per accedir a complet). La versió completa es troba també a la venda en format de CD-ROM o DVD-ROM i s'inclouen alguns serveis extres com un curs per aprendre anglès en línia per un any, així com poder entrar al "Club Encarta", que permet la possibilitat d'accedir a tot el contingut de la versió en línia igualment per un any. Molts dels articles de Encarta estan basats en la enciclopèdia Funk i Wagnalls.
L'edició de l'enciclopèdia és anual, a més és editada en nou versions internacionalment, amb diferències en contingut i idioma, entre els quals estan, a més de dos versions en anglès (nord-americà i britànic), una a espanyol, alemany, italià, francès, japonès i holandès. La versió d'aquest últim idioma conté articles extrets de l'enciclopèdia Winkler Prins. També es va editar en idioma portuguès del Brasil el 1999, que va cessar el 2002. L'actualització de contingut Encarta està en mans de la companyia AMPM, la versió en castellà és editada a Espanya i la major part dels dissenyadors, editors i traductors són espanyols.
Cada article sobre un tema en particular s'integra amb el contingut multimèdia. Aquest inclou il•lustracions, àudio, vídeo, un centre web i fins i tot alguns jocs. Posseeix un sistema de cartografia en mode globus terraqüi, que pot ser rotat i augmentat llocs arbitraris del pla per observar ciutats i fins i tot carrers de les grans metròpolis. Encarta també té moltes fotografies i il•lustracions, gràcies en part al fet que Microsoft és propietària de l'agència fotogràfica Corbis.
Els articles de Encarta poden ser actualitzats fàcilment mitjançant una connexió a Internet, Però només per un any, després caldrà obtenir la següent versió.


Haig de dir que l'encarta és un bon programa per fer treballs i investigar, ja que té molta informació, on la mostra de diverses maneres.
Consideru interessant aquest treball per haver aprofundit més aquest programa. També consideru interessant tots els altres programes que es van exposar, com per exemple:
Google Earth: permet "volar" a qualsevol lloc de la terra per veure imatges per satèl.lit, mapes, relleus, edificis en 3D, des de la galàxia a l'espai fins als canyons submarins de l'oceà.
Traductor de Google: és el servei gratuït de traducció d'idiomes tradueix instantàniament el text i les pàgines web.
Google llibres: escanegen els llibres i fan una edició digitalitzada. Donen l'opció de cercar i previsualitzar llibres de biblioteques i editors de tot el món, i comprar-loen unes de les botigues que fan publicitat a la pàgina.
IGoogle: programa que serveix per personalitzar la pàgina del cercador de google. Aquest sistema et permet tenir subscripcions, informació i notícies dels temes que habitualment consultes i que t'interessin a la teva pàgina d'entrada a internet i es renoven/actualitzen diàriament, i d'aquesta manera estalvies temps.
Softcatalà: Organitza el desenvolupament, la traducció i la distribució de programari en català. Crear les eines necessàries, tant informàtiques com lingüístiques per tal que els usuaris puguin fer traduccions al català i adaptar els seus programes al català.
EyeOs: és un sistema operatiu de programari lliure que serveix per emmagatzemar enllaços i com a processador de textos.
Visble Body: és una aplicació en 3D amb la que podem estudiar l'anatomia humana de forma interactiva. Permet:
  • veure cada un dels aparells, sistemes, òrgans... del nostre cos de manera individual o conjunta i des de qualsevol punt de vista.
  • fer transparent alguns d'ells, acostar o allunyar el model i girar-lo en qualsevol direcció de l'espai.

Doodle:aplicació on-line que serveix per fer enquestes i organitzar plans.

Mapa conceptual sobre el programari lliure



He realitzat un mapa conceptual sobre el programari lliure a partir del CMapTools és un programa gratuït creat per l'Institute for Human and Machine Cognition.
CMapTools construeix mapes conceptuals per aconseguir aprenentatges significatius al relacionar els conceptes de forma ordenada. Es caracteritza per la seva simplificació, jerarquització i sobretot impacte visual.
Per fer un bon mapa conceptual he destacat les idees més importants del contingut que es vol treballar, i anar construint les caselles de més important a menys.
És un sistema molt eficaç i amb més possiblitats que no si ho fas amb un Word, ja que si hem de fer esquemes és molt pràctic utilitzar aquest programa, perquè guanyes amb temps i amb comoditats.
Utilitzant aquest programa, les aplicacions que té, m’ha estat fàcil construir el mapa conceptual, però publicar-lo com a pagina web m’ha sigut molt difícil.







dilluns, 28 de desembre del 2009

dimecres, 23 de desembre del 2009

Recursos digitals

El dia 10 de desembre el Jorge Coderch ens va explicar tots els recursos que tenim des de la pòagina XTEC i altres recursos digitals. I ens ha enesenyat com compartir a través d'aquesta xarxa.

He buscat informació de XTEC a la VIQUIPEDIA.

Dins la pàgina trobem:

Pràctica compartida: És un espai on les escoles poden penjar les activitats realitzades a l'aula o centre i s'explica com es treballa a l'escola una competència determinada.

Projectes en xarxa: És una activitat qui implica diverses escoles, es presenten els projectes; cada escola ho treball i finalment es posa en comú l'experiència de les deverses escoles.

Web de centres: Diverses escoles que han creat pàgines web les penja perquè altres centres les puguin visitar. En aquestes webs podem trobar penjada la feina dels nens i amb això també es treballa la motivació del nen.

Revistes escolar: Escoles que des de fa anys possiblement tenen revistes i ara les passen en format digital i d'aquesta manera es poden consultar més fàcilment. En aquest apartat trobem un recull de totes les escoles que tenen revistes.

BulletiTIC: És un bloc on trobem articles d'opinió que penja el departament d'educació. Tobem basicament temes de TIC i d'educació i la finalitat és que la gent estigui al corrent de tota la informació i no tingui que anar a diferentes webs buscant aquestes notícies. En resum, és un recull de tota la informació publicada diàriament que tracten temes de TIC i d'educació.

XTEC Radio: des d'aquest apartat pots escoltar els diferents programes de ràdio emesos des de diverses escoles (estudiants i professors) i també trobem informació per si el nostre centre està interessat en instal.lar programes i fer radio.





Fins aquí els que formen part de l'XTEC. També tenim altres que són de gran utilitat i ens aporten moltíssima informació que sovint ens pot ser necessària:

Bitàcola de mestre TIC: És un bloc creat per la mestra Anna Perez, és uan mestra que està darrera de projectes en Xarxa i les TIC. Actualment organitza projectes entre diverses escoles del Raval en xarxa i també està darrera dels blocs a les persones.

Contes del món: les escoles creen contes amb audacity i movie maker i les pengen a internet

Bloc de Edu3.cat: lloc on podem veure videos i escoltar programes de ràdio extrets de les cadenes de TV3 33,...

Bloc de música: És un bloc on ens ensenya i on trobem tota la informació musical, molt interessant.

De la TIC a les TAC: hi ha diferents maneres col.laboratives de treballar.

Edu365.cat: Pàgina adreçada als nens, activitats perquè puguin entrar i fer feina i aprendra. També i trobem notícies, i aquesta pàgina és bàsicament per nens d'infantil fins a la universitat.


diumenge, 20 de desembre del 2009

Recitar un poema

El dia 11 de desembre vaig recitar el poema que ens havia demanat la Rosa Soler per la seva assignatura.
Vaig consultar molts poemes abans de decidir-me i finalment vaig escollir “Un sonet per a tu” de Miquel Martí i Pol, perquè em va agradar més que la resta i per la importància del poeta.
Quan em va tocar sortir a recitar el poema estava molt nerviosa, però vaig aconseguir tranquil·litzar-me i recitar amb una velocitat correcte que donava temps al públic de assimilar els versos. Crec que també vaig marcar bé les pautes que tocaven i d’un volum de veu adequat.
Vaig mostrar una seguretat que sovint em manca en les exposicions orals, per aquests motius vaig quedar satisfeta amb la meva intervenció.

Un sonet per a tu

Un sonet per a tu que em fas més clar
tant el dolor fecund com l’alegria,
un sonet amb els mots de cada dia,
amb els mots de conèixer i estimar.

Discretament l’escric, i vull pensar
que el rebràs amb discreta melangia,
com si es tractés d’alguna melodiaque
sempre és agradable recordar.

Un sonet per a tu, només això,
però amb aquell toc lleu de fantasia
que fa que els versos siguin de debò.

Un sonet per a tu que m’ha permès
de dir-te clarament el que volia:
més enllà de tenir-te no hi ha res.
Miquel Martí i Pol

dijous, 17 de desembre del 2009

Metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina: ArtRage 2.5



El dia 10 de desembre el Jorge en va ensenyar el programa ArtRage és una excel•lent eina de pintura que et permetrà utilitzar pintures realistes al teu ordinador. Podràs crear els teus pintures des de zero, carregar fotografies i recrear-les amb pintures a l'oli, llapis, retoladors o qualsevol de les altres eines de pintura al programa. El programa presenta una interfície atractiva i funcional, que t'ajudarà a explotar la teva creativitat sense interrompre el teu treball.

Característiques:
- Programa de pintura.
- Pintura a l'oli, llapis, crayones, carbonet, esborrany, etc.
- Permet moure, escalar i rotar imatges.
- Permet importar fotografies per edició.
- Permet importar imatges de referència.
- Permet modificar l'estructura del paper (fons).
- Permet crear combinacions de color.
- Permet ajustar la mida de les imatges.
- Interfície atractiva.

És per aquest programa i molts d'altres com el Gimp, Word, JClic Author... relacionat amb la metàfora de la caixa d'eines ja que pots trobar diferents tipus d'eina. Aquí es fomenta molt la creativitat i la imaginació de la persona.
Aquest programa, en especial,m’ha agradat molt, ja que tot el que es relacioni amb el dibuix em resulta molt atractiu.

dimarts, 15 de desembre del 2009

La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor

L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge del nen/a, és a dir, fa el paper de mestre. Hi ha diversos programes que tenen la utilitat d'explicar i proposar activitats, i després avaluar-les.

Un exemple d'aquest tipus de programa seria Entrena't per llegir o bé les activitats de JClic.

Entrene't per llegir, és una aplicació d'internet que possiblita treballar el que són les microhabilitats lectores tot fent que es produeixi un entrenament lector.

Aquest programa pretén potenciar el procés de descodificació i de comprensió lectora, ja que entrena la conducta ocular dins d'una situació significativa per l'alumne, a més activa els coneixements previs del tema escollit, i facilita l'ampliació de vocabulari.

Aguest material el trobem dividit en diversos blocs que en funció del nivell de l'alumne, i cadascun d'aquests blocs conté sis tipus d'activitats diferents.

En conclusió he trobat que és una aplicació molt divertida per treballar les noves tecnologies, i en concret per treballar l'àrea de llengua i literatura.



JClic, és una evolució del programa Clic 3.0. És una eina per a la creació d'aplicacions didàctiques multimedia amb més de 10 anys d'història.

Al llarg d'aquest temps han estat molts els educadors i educadores que l'han utilitzat per crear activitats interactives on es treballen aspectes procedimentals de diverses àrees del currículum, des d'educació infantil fins a secundària.

És un conjunt d'aplicacions de programari lliure amb llicència GNU GPL que serveix per a realitzar diversos tipus d'activitats educatives multimèdia: puzzles, associacions, exercicis de text, mots encreuats, sopes de lletres, etc. Està desenvolupat en la plataforma Java i funciona en sistemes Windows, Linux, Mac OS X i Solaris.


diumenge, 13 de desembre del 2009

Metàfores

Diversos autors han classificat la manera com la tecnologia ens pot ensenyar a aprendre amb diferents metàfores.

-Metàfora tutorial: L'ordinador com a tutor.
Un exemple d'aquest tipus de programa seria Entrena't per llegir o bé les activitats de JClic.

-Metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne. El llenguatge de programació de Logo n'és un bon exemple, ja que és on el nen pot desenvolupar estratègies de resolució de problemes.

-Metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador.
Uns bons exemples són el programa Cryon Physics i la Doctora xinxineta.

-Metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina. L'ordinador com a eina de suport que permeti gestionar i organitzar la informació. És qualsevol programa que permeti crear o editar informació. Un bon exemple és l'Arttage 2.5


Pots veure que cada enllaç hi ha la informació més detallada de cada metàfora amb la seva explicació i activitats.


dimecres, 9 de desembre del 2009

Debat: L'educació actual és millor que l'antiga?

Divendres 4 de desembre ens va tocat fer el debat als del nostre grup.
El tema escollit era “L’educació actual és millor que l’antiga”
El meu grup estava format per l’Ainara Fernández, la Cristina Fuentes, la Mireia Pérez, l’Àurea Martínez i jo, que vam defensar la postura a favor de l’educació actual és millor que l’antiga.

Els arguments que vam utilitzar es basaven amb les següents característiques: el paper de l’alumne, el paper del mestre, la relació mestre i alumne i la metodologia.
La meva funció en el debat va ser, fer les preguntes a l’equip contrari, però tota la preparació del debat i vaig contribuir molt.
El resultat final, crec que va estar prou bé. Ja que l’equip contrari com nosaltres ens ho vam preparar abans del debat. També vam respectar els torns de paraula i el temps d'intervenció.

dilluns, 23 de novembre del 2009

Compartir a través de la Xarxa: XTEC



Hem elaborat una presentació de Google en la que hi ha una primera part amb una descripció general de l'entorn educatiu XTEC i una segona part en la que es mostra de forma detallada una mostra, en la que nosaltres hem escollit el projecte col.laboratiu

Activitat cultural: LA FORMA DE LES COSES

Aquesta activitat cultural que us suggereixo és una obra de teatre que s’anomena LA FORMA DE LES COSES

Director: Julio Manrique

Repartiment: MIREIA AIXALÀ Jenny/ CRISTINA GENEBAT Evelyn/ XAVI RICART Tony/ MARC RODRÍGUEZ Adam

Sinopsi:
Evelyn i Adam s'enamoren. Evelyn estudia Art i està preparant la seva tesi. És una noia extravertida, valenta i rebel, tot un esperit lliure, per dir-ho d'alguna manera ... i molt sexy. Adam és tímid, pudorós, reservat, tot un antiheroi ... i no massa sexy. A poc a poc Evelyn va transformant a Adam. El seu aspecte, els seus hàbits, el seu caràcter. El converteix en un noi modern, segur de si mateix. Un home atractiu. Un triomfador. Està encantat amb Evelyn però al final resulta que la cosa no tenia res a veure amb l'amor, o això sembla.

Programació:
Els dies que si pot anar són: del 25 al 29 de novembre i del 2 al 6 de desembre.
CLUB CAPITOL –SALA 2, La Rambla 138
Preu de l’entrada 20 €

dilluns, 16 de novembre del 2009

Vídeo: Lliga de Debat Universitari




El dia 30 d’octubre a l’assignatura de comunicació oral , escrita i digital, la Rosa Soler ens va posar un vídeo íntegre de la final de la IV Lliga de Debat Universitari organitzada per la Xarxa Vives d'Universitats, protagonitzada pels equips de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra. La Universitat de les Illes Balears va acollir aquesta quarta edició de la Lliga, que va tractar el tema "Es poden mantenir les condicions actuals d’accés a l’habitatge?".
Aquest vídeo, m'ha servit per veure com s’estructura un debat, les estratègies que utilitzen els concursant alhora d'exposar la seva opinió, com s'organitzen els torns de paraula i el registre que utilitzen.
El debat s’estructura en dos equips, un a favor del tema i l’altre que està en contra. Els equips estan formats per oradors, que són els que defensen una postura determinada, els investigadors i una persona de suport.
Primerament un de cada equip fa la introducció de les idees que exposaran, aquest torn és de 5 minuts per a cada equip. Seguidament, dos concursants ( els investigadors) de cada grup exposen les idees, per fer això tenen 6 minuts cada persona; van exposant de manera alternada (un concursant d'un equip i seguidament el de l'altre, després torna el segon concursant del primer equip que ha començat i per finalitzar el de l'altre grup).
Per acabar el debat, un concursant de cada grup fa les conclusions, la cloenda a de ser de 3 minuts per a cada equip.
M'ha semblat un vídeo interessant ja que m’ha servit per poder veure un debat de veritat. A més, m’he pogut adonar del tipus de registre que utilitzen els oradors i les diferents estratègies que utilitzen.
A partir d’aquest vídeo la Rosa ens ha proposat de fer un debat, de 10 membres cada grup ( 5 a favor i 5 en contra), que el realitzarem més endavant.

diumenge, 15 de novembre del 2009

Lectura en veu alta

El dimarts dia 10 de novembre a classe de comunicació oral, escrita i digital vam fet les lectures en veu alta, d'uns fragments que nosaltres mateixos havíem escollit.
Jo vaig escollir el capítol “El determini” del llibre “El perquè de tot plegat” de Quim Monzó, ja que és un llibre que m’agrada, i el capítol que vaig escollir donava temps de llegir-lo tot.
Per la lectura, m'han servit els consells que ens anava dient la Rosa i del llibre “Com parlar bé en públic”. Com per exemple: els nervis, és important estar tranquil abans de sortir a llegir; tenir clar què has de dir (jo havia llegit el capítol diverses vegades prèviament); la velocitat, s'ha de tenir present que el públic no té el text davant, de manera que la història només els arriba per la oïda, per això es important llegir a una velocitat moderada; la veu, ja que és important alçar la veu de manera que tota la sala et pugui sentir. A més, també és important canviar el to de veu per donar èmfasi a un aspecte determinat, o per marcar els matisos del narrador o la veu dels diferents personatges; la interacció amb el públic, és important fixar-se en el públic, mirar-lo mentre parles per veure la seva reacció, el públic ha de notar que estàs llegint per a ells i tenir en compte els aspectes formals de la pronúncia.
La Rosa, el que em va destacar de la lectura, és de que tinc un volum de veu adequat, però que la velocitat de lectura era ràpida i els nervis m’havien perjudicat.

divendres, 13 de novembre del 2009

Poema de tardor

La intenció era conèixer i experimentar amb els programes Movie Maker, l'Audacity i GIMP:



  • GIMP : és un editor d'imatge que ens permet canviar el pes de les fotografies, retallar-les i canviar el tipus de fitxer.



  • Audacity: és un programa editor de so, és a dir, enregistre el so mitjançant un micròfon. El que ens permet fer aquest programa és enregistrar una sèrie de frases i unir-les per fer fragments, o esborrar aquelles que no desitgem. També podem aplicar efectes sonors o una cançó en format MP3, hem de tenir present de baixar el volum de la canço per poder escoltar bé el que em registrat.



  • Movie maker: és un programa que ens permet crear i editar vídeos, podem seleccioanr una série de fotografíes i veure-les seguidament com en un vídieo. També podem incorporar música de fons i subtítols. A més, aquest programa ens dóna un munt d'efectes òptics.



Per fer la pàctica he triat un poema de la tardor . El poema le gravat amb la meva veu i de fons he posat la banda sonora de la pel·lícula Amelie. Tot això ho he fet amb el programa Audacity. Després he fet un vídio amb el programa Movie Maker amb la gravació, la lletra del poema i una imatge de tardor que l’he modificat amb el GIMP


Fer aquest treball em va agradar molt, perquè a partir d'aquell moment a les noves presentacions que anava realitzan al curs m'han estat molt útils.


dijous, 12 de novembre del 2009

Activitat cultural: "CONTES I CUENTOS CON GARRA"

Apuesta activitat cultural que us suggereixo són contes per adults que s’anomena “Contes i cuentos con garra”.

La programació es la següent:

Dijous, 19 de Novembre 2009
CAFÈ-TEATRE NOSTROMO, a les 20:30h
Carrer Ripoll, 16. Barri Gòtic. Barcelona.
Tel. : 93.412.24.55
Preu de l’entrada: 3 euros

Divendres, 27 de Novembre 2009
Centre cultural VALENTINA, a les 21:00h
Plaça del Regomir. 2. Barri Gòtic. Barcelona.
Tel. : 93.310.79.21
Preu de la entrada 6 euros, amb consumició

Informació i contactes: mailto: elgatovoladorcuentos@gmail.com

dimecres, 11 de novembre del 2009

Que és llenguatge i que és llengua?

El dia 9 d’octubre vam haver d’entregar a la classe de comunicació oral, escrita i digital la resposta de la pregunta “ Què és llenguatge i que és llengua?” i jo vaig respondre:
El llenguatge entès com una facultat exclusivament humana, és el mitjà o l’instrument de comunicació i d’expressió més extens que posseïm.
El llenguatge és un element bàsic en la constitució del pensament i indispensable com a suport de la memòria, tan individual com col•lectiva.
La llengua és un sistema de comunicació oral o escrita propi d’una comunitat humana. També podem dir que la llengua de forma individual desenvolupa un paper singular en la formació de la identitat personal.

dissabte, 7 de novembre del 2009

Ordinadors a les aules

Un dia , a distancia, totes les membres del grup de Gestió de la informació i TIC vam realitzar el índex d’un suposat treball on el tema era els Ordinadors a les aules.
A continuació mostro el que entre totes vam acordar:




íNDEX:





. Introducció

. Els portàtils a les aules

. Els pros i els contres



. L'opinió de l'alumnat


. L'opinió de les famílies


. L'opinió del professorat


. El reciclatge del professorat


. Exemples de centres pioners a Catalunya en l'ús de les TIC

. Conclusions

Això va ser una primera part d'un exercici pràctic que vam realitzar en petit grup "1 Crear i compartir un document de text". Per treballar el treball col.laboratiu amb el google docs.
El google docs ens permet fer treballs col.laboratius, és a dir, que ens permet treballar en grup però a distància. Es pot crear documents i tenir-los permanentment en la xarxa.
Tenim l'opció de crear documents i aquest ser privats, és a dir, només tenim accés nosaltres (administradors) o bé, compartir-ho amb altres persones (editors) o bé, deixar que altres persones els puguin veure però no editar. Però també els podrem fer públics mitjançant la publicació de la pàgina web. Aquest programa ens permet: presentacions, full de càlcul, formularis i documents escrits que és el que hem utilitzat en aquesta primera part de l' exercici.
Pensu que és una eina molt eficaç, ja que quan algun membre del grup que comparteix aquest document i modifica alguna cosa, automàticament als altres també se'ls modifica.

Eduwiki, El casteller

Hem treballat la WIKI, és un lloc web on les pàgines poden ser editades per múltiples voluntaris o través del navegador web. Els usuaris poden crear, modificar o esborrar un mateix text que comparteixen.

  • Wikipedia: és una enciclopèdia lliure, on els articles han estat redactats per usuaris, s'ha de dir que aquest articles han de passar un filtre per poder-se publicar.
  • Eduwiki: és un projecte de wiki educativa que té l'objectiu de crear i compartir coneixements entre l'alumnat d'escoles i instituts de tot Catalunya (està enfocat per a nens de 6 a 16 anys). Té un format similar al de la Viquipedia

Elaborar un article per a la wikipedia o per l'Eduwiki és un dels treballs que també haviem de fer amb grup de treball.
El dissabte 24 d’octubre vam quedar les del grup de Gestió de la Informació i TIC i vam realitzar el treball de la presentació per l’eduwiki, del qual el tema que vam escollir eren els Castells, ja que una membre del grup participa a una colla castellera, concretament a la cola del Caps Grossos de Mataró. Curiosament vam realitzar el treball en el local de la Colla Castellera de la ciutat.
Aquesta presentació està publicada per apartats amb les característiques que demanava la Eduwiki, dins del model d'entrada.







Tot seguit us presento la pràctica:



En conclusió fer aquest treball m'ha servit per coneixer millor la Eduwiki ja que la wikipedia si que la coneixia. Saber també les característiques de cadascuna i com poder publicar un artícle. I també coneixer una mica més el món dels Castellers.

dijous, 29 d’octubre del 2009

Fotografia descriptiva

Una fotografia pot descriure un moment, un sentiment, una persona... una mateixa fotografia pot donar la sensació d’alegria a una persona i la de tristesa a una altre. Una fotografia pot amagar diverses històries, diverses emocions. Si tenim l’oportunitat, com hem fet a classe, que l’autor ens expliqui el que intentava transmetre amb la seva fotografia, sens dubte podrem entendre-la molt millor i arribarem a descobrir matisos que molt probablement ens haurien passat per alt.

dissabte, 24 d’octubre del 2009

Alegre per definició


Estant centrada en una de les classes, no recordo quina, de sobte va trencar el silenci que m’envaïa una veu que va transmetre’m molta confiança , i a partir d’aleshores l’entorn fou més càlid. Des d’un primer moment el que em transmeté es felicitat i optimisme.
L’envolta una aura d’energia positiva constant, i molta naturalitat. Tot i que mostra molta fortalesa i seguretat, darrera hi trobo una persona tant sensible com una flor quan perd els pètals.
Sempre enganxada a la seva motxilla, d’on hi penja la jaqueta. Tarannà distret; sembla talment que els seus pensaments l’absorbeixin. Això sí, té un somriure extraordinari.
Socialment, amiga dels seus amics. Amb inquietuds tant en grup com individualment. Participa en diverses colles castelleres, on no hi pot fer el paper d’enxaneta, doncs amb la seva força i energia la seva tasca més important és la de fer pinya. D’altre banda toca la flauta travessera, el que no puc dir és com sona perquè no l’he escoltat mai.

dijous, 22 d’octubre del 2009

Tres anuncis

L’altre dia a la classe de comunicació oral, escrita i digital després de parlar de les diferencies entre el canal oral i escrit, ens van explicar quines característiques teníem que tenir en compte per observar un anunci: el moviment de la càmera (ritme de l’anunci), la il•luminació, les imatges, els efectes sonors, el missatge que ens vol transmetre l’anunci. I partint d’aquelles característiques vam analitzar tres anuncis , un era de les galeries, l’altre de la Barbie i l’últim d’un Golf.
Tots tres anuncis transmeten uns missatges que en un principi no els veiem , per exemple al de les galeries representa una escola, i el que realment ens ensenya és que els nens a l’escola s’avorreixen i la vida comença fora de l’aula. El segon anunci fomenta que si abandonem el gos no passa res, i en el tercer anunci el del cotxe golf el missatge que ens dona és que el valor material és lo més important per la vida.

dijous, 15 d’octubre del 2009

Mapa conceptual

Avui hem treballat amb el programa Cmap i en Jorge ens ha ensenyat a fer-lo servir. el programa consta en fer mapes conceptuals i hem fet aquest!!!

dijous, 8 d’octubre del 2009

PortadaÍndex

Portada
Índex

Introducció


Blocs


Blocosfera


dijous, 1 d’octubre del 2009

Vídeo de les emocions

Avui 1 d'otubre , a Gestió de la informació i TIC el Jorge ens a ensenyat a penjar vídeos al bloc, així que ara penjaré el primer vídeo d'aquest bloc.

Edu3.cat

dimecres, 30 de setembre del 2009

Gramàtiques del silenci

Serrano,S (2009) La festa dels sentits

Llenguatge no verbal:
1. Acompanyen els verbals o els contradiuen. També els podem substituir
2. Característiques del llenguatge no verbal en referència al llenguatge verbal.
- Més global
- Més subtil
- Més fàcil de presentar
- Menys compromès
3. Es poden detectar: estats d’ànims, mentides o enganys
4. Reflexa una part del discurs que verbalment no diem. Exemple: L’actitud durant el que diem
5. Maneres per comunicar-nos no verbalment: a partir del tacte, de les mirades, dels sons ( que no les paraules)...
6. Cada cultura té la seva saviesa no verbal.


SÍNTESI:
La gramàtica del silenci ens explica el llenguatge no verbal. El llenguatge no verbal acompanya al llenguatge verbal, però també el pot contradir i substituir.
Les característiques del llenguatge no verbal en referència al llenguatge verbal són més subjectives, més globals, més subtils, més fàcils de presentar, i menys compromeses.
Amb el llenguatge no verbal podem detectar estats d’ànims, mentides o enganys, això és degut al moment en el qual el discurs verbal i el no verbal es contradiuen. També reflexa una part del discurs que verbalment no diem.
Les maneres per comunicar-nos no verbalment és a partir del tacte, de les mirades, dels sons...
S’ha de dir que cada cultura té la seva saviesa no verbal.